Investigațiile legate de originea coronavirus, sabotate de chinezi: ce a pățit echipa OMS
La mai bine de un an de la depistarea primelor cazuri de coronavirus în Wuhan, chinezi fac eforturi pentru a pune bețe în roate investigației OMS legată de originea virusului care a blocat activitatea întregii planete.
Organizația Mondială a Sănătății se confruntă cu o situație foarte dificilă. Pe de o parte, face eforturi pentru combate într-o manieră cât mai eficientă știrile false din mediul online legate de Covid-19 și vaccinarea împotriva noului coronavirus. Pe de altă parte, încearcă să înțeleagă un pic mai bine sursa pandemiei. Din păcate, cel puțin pentru încă o perioadă de timp, vom fi nevoiți să ne bazăm în continuare pe realitatea comunicată de autoritățile de la Beijing.
Deși este greșit să ne grăbim în a afirma că autoritățile chineze au ceva de ascuns, este greu de justificat faptul că nici măcar după un an de zile, o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății nu a putut ajunge în teritoriu. Cele mai noi detalii despre această inițativă au ajuns online în urmă cu câteva zile și nu sunt îmbucurătoare.
Membrii echipei de investigatori OMS care se îndreptau către China au aflat marți că nu au toate vizele necesare pentru a intra în țară. Reaua intenție a fost atât de evidentă, încât șeful OMS a fost nevoit să intervină personal pe marginea subiectului, deși nu este clar dacă presiunea din partea Organizației va grăbi soluționarea.
„Astăzi am aflat că oficialii chinezi nu au finalizat încă autorizațiile necesare pentru sosirea echipei în China”, a declarat marți șefului OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus reporterilor la Geneva. „Sunt foarte dezamăgit de această veste, având în vedere că doi membri și-au început deja călătoria, iar alții nu au putut călători în ultimul moment”, a adăugat Tedros.
Michael Ryan este directorul OMS pentru situații de urgență în domeniul sănătății și, în cadrul aceleiași conferințe, a încercat să fie mai optimist. El a spus că speră să fie vorba „doar de o problemă logistică și birocratică pe care o putem rezolva rapid”. Din păcate, există prea puține argumente că nu s-a încercat vădit sabotarea investigației. Ryan a spus că unul din doi experți care au început deja călătoria a fost nevoit să se întoarcă acasă, în timp ce celălalt aștepta într-o țară străină când a aflat vestea.
Pentru context, vizita a nu mai puțin de zece experți ai OMS este extrem de sensibilă pentru regimul chinez. Autoritățile din teritoriu sunt dornice să evite orice responsabilitate pentru epidemia care a ucis peste 1,8 milioane de oameni în întreaga lume.